Internationaal Wagner Congres

CONFLICT & COMPASSIE

28 nov – 1 dec 2013
Het Muziektheater Amsterdam

De opera’s van Richard Wagner en hun betekenis voor de hedendaagse samenleving.

De 200ste geboortedag van Richard Wagner (1813-1883) wordt wereldwijd groots gevierd. Zo ook in Amsterdam. Op 28, 29, 30 november en 1 december organiseert De Nederlandse Opera samen met het Wagnergenootschap Nederland, de Universiteit van Amsterdam en het Goethe-Institut een congres geheel gewijd aan Wagner. Het is de eerste keer dat in Nederland een dergelijk evenement plaatsvindt.

De vele geschriften en opera’s van Wagner zijn een blijvende bron van inspiratie én irritatie voor vele kunstenaars, schrijvers en politici. Een keur aan (inter)nationale Wagnerdeskundigen – onder wie Nike Wagner, Pierre Audi, Dieter Borchmeyer, John Deathridge, Hartmut Haenchen, Luc Joosten, Christa Jost en Leo Samama – belicht de invloed van Wagners werken op de culturele, maatschappelijke en politieke domeinen en hun relevantie voor de 21ste eeuw.
Klik hier voor meer informatie >

Masterclass Wagner Zingen

29 november 20.00-21.00 uur

In het kader van het Internationaal Wagner Congres is er op vrijdag 29 november om 20.00 uur een masterclass Wagner-zingen. Deze wordt gegeven door de Amerikaanse sopraan Nadine Secunde, een vooraanstaande Wagner-zangeres die belangrijke rollen (Sieglinde, Brünnhilde) heeft vertolkt in Wagners Ring-cyclus bij De Nederlandse Opera.

Zij zal werken met drie jonge, talentvolle zangers: sopraan Deirdre Judith Angenent, mezzosopraan Ruth Willemse en tenor Morschi Franz. Deze drie hebben in september deelgenomen aan de Wagner Academy van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch, in het vervolg waarvan deze masterclass wordt gehouden. DNO-repetitor Peter Lockwood begeleidt aan de piano.

Locatie: publieksfoyer Het Muziektheater Amsterdam
Toegang: gratis voor iedereen (ook voor wie niet deelneemt aan het Wagner Congres)
Aanmelden: rsvp@dno.nl (wacht niet te lang; het aantal plaatsen is beperkt)

Passe-partout

Wilt u een passe-partout bestellen? Download hier het inschrijfformulier (PDF, 500 kB) of neem contact op met het Kassa-bespreekbureau van Het Muziektheater Amsterdam, Telefoon 020 6 255 455

Programma

Voertaal: Nederlands, met Engelse en Duitse bijdragen

Donderdag 28 november
09:30-13:00Wagner & Samenleving
Lunch
14:00-17:00Wagner & Literatuur
Vrijdag 29 november
09:30-12:35Wagner & Filosofie
Lunch
13:30-18:00Wagner & het Gesamtkunstwerk
Openbare Masterclass
20:00 Openbare Masterclass door Nadine Secunde
Zaterdag 30 november
09:30-12:45Wagner & Muziektheater
Lunch
13:45-16:00Wagner anno 2013
Optioneel bij te boeken:
17:30 De Nederlandse Opera: Götterdämmerung
Zondag 1 december
11:00-13:30Wagner & Nederland

Uitgebreid programma

Kaarten

  • Passe-partout(s) voor 3,5 dag: € 135 (incl. koffie/thee, lunch en congresdocumentatie)
  • Inschrijven: inschrijfformulier
  • Voorverkoop Götterdämmerung:
    U kunt een kaart bijboeken voor de DNO-productie Götterdämmerung aansluitend aan het congres op zaterdag 30 november om 17.30 uur (zolang de voorraad strekt). U vindt meer informatie over deze voorstelling uit Wagners legendarische Ring-cyclus op de pagina over Götterdämmerung.
  • Locatie: Het Muziektheater Amsterdam (max. 200 plaatsen)

Het Wagner Congres is een samenwerkingsproject van

Het Wagner Congres wordt mede mogelijk gemaakt door

Wim van Kooten Fonds
Het financieel ondersteunen van publicaties op het terrein van geschiedenis met een voorkeur voor biografieën of projecten op het terrein van de klassieke vocale muziek.

Mozart/Wagner Fonds
Het financieel ondersteunen van projecten die de interesse voor de werken van Mozart, Wagner, Mahler en Richard Strauss stimuleren.